İşçi Hakları Nelerdir? İş Hukuku Uygulamları

İşten Ayrılan, İşten Çıkartılan İşçinin Hakları Nelerdir?

Kendi iradesi dışında ya da kendi iradesiyle iş akdi sona erdirilerek işten ayrılan işçiler, kanundan doğan bir takım haklarını yasal yollardan talep edebilirler. İşten çıkarılma nedeni özelinde her durum için netice değişkenlik göstermekle birlikte, genel hatları ile işçinin yasal hakları yazımızda belirtilmektedir.

İşten Ayrılan İşçinin Açabileceği Davalar Nelerdir?

İşe İade Davası

Kanun gereği iş güvencesi kapsamında bulunan işçiler, yasal şartları haiz ise işe iade talebinde bulunabilirler. Bu dava esas itibariyle bir alacak davası değil, işten çıkarılma işleminin mahkemece geçersiz sayılarak işçinin işine devam etmesi yönünde hüküm kurulan bir davadır. İşverenin işçiyi işe iade alması ya da almaması durumuna göre dava sonucunda işçiye ödenecek ücret ve parasal haklar değişkenlik gösterecektir. İşe dönüş davası olarak da bilinen işe iade davası, niteliği itibariyle diğer alacak ve tazminat davası türlerinden farklı olan bir “tespit” davasıdır. Bu nedenle hak düşürücü süreler ve başvuru usulleri davanın önemli ayrıntılarıdır. İşe iade davası konusundaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

İşçi Tazminat Davası

İşçinin işten ayrılma nedenine göre kıdem ve ihbar tazminatı ile duruma göre kötü niyet tazminatı ve sendikal tazminata hak kazanması, iş kazası geçirmesi halinde maddi ve manevi tazminat talep etmesi mümkündür. Haksız olarak işten çıkarılan işçinin işyerindeki kıdemine göre kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır. Kıdem tazminatına nasıl hak kazanılabileceğine ve kıdem tazminatının nasıl hesaplanacağına ilişkin yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. İhbar tazminatının nasıl hesaplanacağına ilişkin yazımıza ise buradan ulaşabilirsiniz. İşyerinde ayrımcılığa uğrayan bir işçi buna ilişkin ayrımcılık tazminatı talebinde bulunabilir. İşçinin işyerinde psikolojik baskı ve tacize uğraması halinde (mobbing) buna dayalı olarak maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı vardır. İşçinin iş kazası geçirmesi halinde işgücü süreli/süresi ve kısmen/tamamen ortadan kalkabileceği için buna ilişkin maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı doğar.

İşçi Alacağı Davası

İşçinin hak etmiş olduğu ücreti ve ücretten sayılan diğer hakları iş akdinin feshi nedeninden bağımsız olarak hesaplanmalı ve işçiye ödenmelidir. İşçinin maaşı, fazla mesai ücreti, resmi ve dini bayram, genel tatil ve hafta tatili ücreti, kullanmadığı yıllık izinlerin ücreti gibi çalışmaya bağlı alacakları her şartta işçiye ödenmelidir. İşçi, işverene karşı çok ağır bir suç işlemiş olsa dahi işçinin ücret hakkı saklıdır. İşçinin ücretlerinin kanuna uygun bir şekilde hesaplanması ve ödenmesi kanuni bir zorunluluktur ve aksi halde işçinin haklı fesih hakkı doğmaktadır.

İşçi Hizmet Tespiti Davası

Sigortalı çalışmak bir tercih değil, kanuni bir zorunluluktur. İşçi ile işveren daha yüksek bir ücrete karşılık sigortasız çalışma konusunda anlaşmış olsalar dahi işçinin sigortası kanuna uygun biçimde yapılmalıdır. İşçinin salt sigortalı olması kanunen yeterli değil, ücreti de gerçek ücreti üzerinden bildirilerek sigortası yapılmalıdır. İşçinin sigortasının hiç yapılmaması ya da düşük ücretten yapılması işçi için bir haklı fesih nedenidir. Hizmet tespiti davasına ilişkin yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


İşçi hak ve alacaklarına ilişkin aşağıda yer alan yazılarımızı inceleyin!

Fazla Mesai Nasıl Hesaplanır?

İşçi İhbar Süresi ve İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İşçi Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İşe İade Davası Nedir?

Yıllık Ücretli İzin Alacağı Nasıl Hesaplanır?

İşçi Alacaklarına Uygulanacak Faiz Nasıl Hesaplanır?

İşçi Alacaklarında Zamanaşımı Süreleri

İşçi Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alabilir?

İşe İade Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Avukat Burak Eğri

“İşçi Hakları Nelerdir? İş Hukuku Uygulamları” için 5 yorum

  1. İyi günler Burak bey. kısa bir süre önce işten ayrılmak zorunda kaldım tazminatımı istedim vermek istemediler.gerekce işten kendi isteğimle ayrılmış olmam. Evet kendi isteğimle ayrılıyorum dedim ama buna mecbur kaldım bazı manevî baskılara dayanamadım onlarda bile bile böyle bişey yaptılar zaten ama ben bunu ispatlayamam şahitlik edecek kişiler şu an çalışıyorlar ve bana şahitlik yapamayacakları nı söylüyorlar.sahitlik yapabilecek kisilerse il dışına taşındılar gelemeyiz diyorlar. Benim öğrenmek istediğim ben tazminatımı alabilirmiyim birde görüntülü şahitlik geçerli mi acaba birşey daha beni kandırdılar bana sağlık nedenlerinden dolayı işten ayrılıyorum diye imza attırdılar bunun tazminatla alakası yok sana işsizlik maaşı bağlanacak dediler. İlk defa böyle bişey yaşadım bilemedim bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum.

    1. Başka şehirde yaşayan tanıklarınızın talimat yolu ile bulundukları şehirlerde dinlenmeleri mümkündür. Bir avukat vasıtası ile hukuki sürece başlamanızı tavsiye ederim.

  2. 14.7.2017 işe başlama tarihim 3 12 2018 çıkarılma tarihim sorum şu sabah 8.30 işe başlıyorduk akşam 18.00 çıkış iki haftada birde cumartesi sabah 8.30 işe başladım 17.15 çıktım ve bazı günler normal 18.00 çıkmam lazım Ken araç teslimatı dan dolayı daha uzun sürelerde mesaim bitmiştir en son brüt 2270 TL aldım herhangibi bir yardım veya ek bir hak ediş tarafı a ödenmedi yemek iş yerinde yiyorduk servis iş yeri veriyordu haftalık kanunda belirtilen 45 saat üstünde çalışmalarımı hsp yaptığımda 136 saat sadece BURDAN fazlam var ve taşeron olarak çalıştığım şirket küçülme yani tasarrufa gideceğini söyleyerek tarafıma hiç bir bildirim ve ihtar yapılmadan birden çıkışımı verdi çıkartılma nedenimi sorduğumda yönetim tasarruf kararı aldı dendi ve hiçbir evrak yazılı beyan verilmedi ve magdur edildim bu durumda ne yapmalıyım ve ve tazminat olarak ne alırım acaba kıdem ve ihbar tazminatı ne kadar almalıyım ve bazı çalıştığım mesaili günlerde bu tazmibatlarıma eklenirmi konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz çok teşekkür ederim inanın ciddi emek verdim ve hakkım yendi yardımınızı bekliyorum saygılar

  3. Merhabalar eşim işten ayrıldı davası 3 yıl sürdü dosya yukarıdan gelmedi yedinci aydan beri daha ne kadar sürer acaba

Avukata Sor

Diğer okurlarımızın da faydalanması amacıyla sorunuz bu sayfada yayımlanacaktır. İletişim bilgileriniz gizli tutulacaktır.

Sorunuzla ilgili ek bilgi almak veya bilgi vermek için size ulaşabiliriz. Telefon numaranız gizli tutulacaktır.